Funderar du på att studera utomlands?

 Information om utbyten


Det finns egentligen två sätt att gå till väga; antingen söker man själv direkt till det utländska universitet dit man vill åka eller så söker man via Uppsala Universitet till ett av dess partneruniversitet. Fördelen med att söka via ett av Uppsala Universitets utbyten är att man får mycket hjälp med ansökningen och att man får studieavgiften betalad, vilket annars kan vara en ganska omfattande kostnad.

Väljer man att åka via Uppsala Universitet finns även här flera möjligheter, lite beroende på vad man vill studera under sitt utbyte.

Vill du studera andra ämnen än de som finns inom den fakultet du tillhör i Uppsala (TekNat-fakulteten) bör du söka ett generellt utbyte. Detta gör via internationella kansliet i konkurrens med alla studenter på Uppsala Universitets. Internationella kansliet har sammarbete med flera hundra universitet i en stor mängd länder runt om i världen.

Mycket information om ansökningsförfarandet och annat bra att veta finns på deras hemsida Internationella kansliet.

Utbyten på fakultet eller institutionsnivå


Om du vill studera kurser som ligger inom programmet eller andra tekniska kurser kan det vara en fördel att söka ett utbyte på fakultets eller institutionsnivå. Det kan vara lite mindre konkurens till dessa utbytes platser men utbudet av universitet och länder att studera i är inte lika stort som internationella kansliets.

Söker man på denna nivån brukar det vara så att minst 50% av de kurser man söker skall ligga inom fakultetens/institutionens ämnen.

För mer information om dessa utbyten, kontakta Magnus Strandås, Magnus.Strandas@uadm.uu.se , han är internationell koordinator vid TekNat-fakulteten.

Annat matnyttigt


Olika delar av världen sökes på olika tider av året, se till att inte missa ansökningen till dit du vill åka!

Man bör också med fördel tänka på vilka kurser man vill läsa och prata med en studievägledare om man kan tillgodoräkna dessa i sitt program senare när man kommer hem.

Se till att skaffa intyg från engagemang och övriga insatser, det är bra att ha med i ansökan.

Vid ansökan till utbytesstudier skall vanligtvis en “Academic Purpose Essay” bifogas. I denna skall du argumentera varför just du skall få åka till den plats du vill, varför just nu och hur det kan påverka din framtid. Denna lilla uppsats kan vara bra att fundera igenom en gång extra eftersom en bra sådan kan vara skillnaden mellan att få åka till sitt första val och inte få åka alls.

Kontakta oss

Vi återkommer så snart som möjligt!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search