Civilingenjör i teknisk fysik med materialvetenskap

Om utbildningen


Utbildningen är på 5 år (300hp) och är lokaliserad huvudsakligen på Ångströmslaboratoriet och ITC i Uppsala. Båda ligger inom 10 minuters cykelväg från centrum och är bland Europas absolut ledande forskningscentrum.

Ångströmslaboratoriet är ett av Europas mest avancerade laboratorier för forskning och utbildning inom teknik, material och energi. Forskningen befinner sig i den internationella fronten med bland annat atomär design av funktionella material för tillämpningar som till exempel elektronik, solceller, batterier och sensorer.

Tillsammans utgör ITC och Ångströmslaboratoriet en femtedel av universitetets lokaler, platsen för ett av Sveriges största och mest välutrustade renrum samt “the place to be” för mer än en fjärde del av alla doktorander, och mer än 26 % av alla studenter vid Uppsala Universitet.

Teknisk fysik? Kemi? Material-Vadå?

Tro oss, det är inte så klurigt som det verkar. Man får bara inte låta sig luras!
Vi är alltså inte teknisk fysik. Eller jo, vi har alltså en huvudinriktning på fysik, och räknar på det med tekniska tillämpningar (till skillnad från rent teoretiska). Men utöver namnet, så är Q-programmet mer likt kemiteknik, men med mer och djupare inriktning i fysiken, och med mestadels oorganisk kemi.
Det handlar alltså om att inte låta sig bli lurad, och se namnet för vad det verkligen betyder.
Du ser, inte så svårt!

Liknande utbildningar och program


Som du kanske förstår nu så är det här med inriktningar inte lika lätt som det först verkar.

Men vissa av de olika utbildningarna har mer gemensamt än man kanske först tror. Och det varierar också över de 5 åren utbildningen sträcker sig över.
Precis som på alla andra ingenjörsutbildningar är första året mer grundläggande, och då läser Q-programmet (vi) med de Tekniska fysikerna (F-programmet). Efter första året ökar dock skillnaderna, och har få gemensamma kurser efter det. Istället kommer vi närmare dem som läser kemiteknik som valt inrikta sig på Materialfysik och läser sen tillsammans med dem från och med 3e året.

Hur fungerar studierna vid universitetet?


Valbarhet, under ansvar

Till skillnad från gymnasie- och grundskolestudier finns inget närvarokrav för föreläsningar vid universitetet. Det kan dock finnas obligatoriska laborationer, seminarier, genomgångar, samt tentatillfällen för att man ska bli godkänd på kurserna. Alla kurser som ingår i kursplanen för oss på materialvetenskap är kurser med fysiska träffar. Man kommer alltså behöva vara på plats åtminstone ett par gånger per kurs.

En annan tydlig skillnad är att bara för att man är antagen till civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik med materialvetenskap betyder inte det att man bara behöver dyka upp på kurserna de kommande fem åren. Det innebär bara att man har förtur på kurserna som finns med i kursplanen. Man behöver alltså söka nästa termins kurser varje termin. Det innebär i praktiken att man inte behöver ha blivit antagen till programmet för att kunna ta en examen i det… Men om man är antagen har man alltså förtur vilket kan vara nödvändigt på vissa kurser p.g.a. ev. platsbrist.

Ingen dans på rosor

Till skillnad från många andra utbildningar på universitet och högskolor läser civilingenjörsutbildningarna alltså flera kurser samtidigt, precis som är standard på gymnasieskolor och grundskolor. Detta är för att kunna hinna med all den information som man ska hinna gå igenom under sin utbildning på ett tillräckligt litet antal år.

En kurs som för en blivande civilingenjör är 5 hp stor, kan mycket väl vara 15 för en annan utbildning, trots samma innehåll. Detta på grund av att man pressar samman utbildningstiden så att det ska hinnas med. Och för att kompensera för detta har man lektioner. Alltså “lärarledd studietid”. Som fungerar som stöd och vägledning i hur man ska förstå kursen i mindre gruppen än på föreläsningarna vilket ger mer tid och möjligheter till att ställa frågor och ge ökad förståelse.

Glädje kärlek och skratt

För trots, eller kanske tack vare, de många saker som gör att utbildningen kan kännas svår, och vissa gånger orättvis, så skulle vi som läser det inte byta det mot något annat. För det ger en gemenskap och gruppkänsla som inget annat. För den tid som man lägger ner på studierna innebär bara mer tid spenderad med sina vänner, och det bygger vänskapsband som håller länge.

Är du sugen på att läsa till materialvetare? Ta chansen. Det kan visa sig vara det bästa valet du gjort.

Kontakta oss

Vi återkommer så snart som möjligt!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search