Här kan du läsa om utgångna studenters upplevelser

 Alumner


Alumner, för den som inte vet, är studenter som avslutat sitt program och tagit examen. Vi på Q har en ganska stor alumnverksamhet, där vår alumnansvariga styrelsemedlem är dedikerad till allt som har med alumner att göra.

Under hösten 2012 gjordes en alumnundersökning där alumner intervjuats och fått berätta lite om sin tid innan och efter examen. Är du nyfiken på vad den här utbildningen har att ge bör du definitivt kolla in rapporten för att få lite perspektiv på vad som erbjuds Q-studenter efter själv utbildningen!

Läs rapporten här!

Är du alumn och skulle vilja komma till oss och berätta om din tid före och efter examen? Tveka inte att kontakta vår alumnansvariga på: q-alumn@utn.se !

Eller kanske du är en student och söker exjobb? Universitetet erbjuder varje år exjobb, det kan vara värt att ta en titt!
Klicka här.

Karriärval


På Uppsala Universitets hemsida skrivs det om några möjliga karriärval efter examen:

Du är en materialvetare med många möjliga karriärvägar. Du kan bli forskare, specialist eller en ingenjör med helhetsgrepp som projektledare eller samordnare. Du kan också jobba brett i ett litet företag. Många företag behöver också materialkunniga säljare och informatörer.

Många stora företag och ännu fler småföretag är i stort behov av materialvetare. Exempel på stora arbetsgivare i Sverige:

  • Sandvik
  • Siemens
  • ABB
  • Vattenfall
  • SCA
  • Combitech

Viktor Sehlstedt är utvecklingsingenjör på Erasteel Kloster AB i Söderfors
Jobbet fick jag efter examensarbetet som jag genomförde här och nu jobbar jag inom R&D (Research & Development). Jag är med i utvecklingen av nya produkter och applikationer är dessutom tekniskt marknadsstöd. Just nu är jag också projektledare för att göra vissa förändringar ute i stålverket.
– Teknisk fysik med materialvetenskap har gett en oerhört bra och gedigen grund för att förstå och jobba med alla typer av materialfrågor. Utbildningen har en intressant och unik blandning av fysik och kemi där man lär sig om befintliga, nya och framtida material, både hur de funkar på en makroskala men också på atomnivå. Men viktigast av allt är den allmänna erfarenhet man får av att läsa en femårig utbildning som inte går att tillskriva någon speciell kurs.
– Materialforskningen sätter ofta gränserna för vad vi kan göra och materialvetare behövs inom många sektorer – från utvecklingen av nästa generations solceller till storskalig stålproduktion. Stålbranschen i sig har lång tradition i Sverige med många stora företag där det finns många intressanta och lockande jobb. Det är ett spännande område med stor utveckling på alla nivåer, från grundforskning till industri.
Uppsala Universitet, Civilingenjör i teknisk fysik med materialvetenskap

Kontakta oss

Vi återkommer så snart som möjligt!

Not readable? Change text. captcha txt

Start typing and press Enter to search